A FÉNYPONT KREATÍV MŰHELY ALAPÍTÓI
Csáti-Ersók Péter
Szabó Virág

A FÉNYPONT KREATÍV MŰHELY JELENLEG AKTÍV ÖNKÉNTESEI
Csáti-Ersók Péter (kézművesség, zene, fotó, grafika)
Gergácz Vera (kézművesség)
Hyross Katalin (szervezés, marketing, management)
Paul Mann (angol nyelv tanítása kreatív módszerekkel)

A FÉNYPONT MŰHELY AKTÍV TAGJÁNAK BEMUTATKOZÁSA
(Szabó Virág)

1608888_766359016725685_347052651_nSZABÓ VIRÁG SZAKMAI BEMUTATKOZÁSA:

KONKRÉT LEHETŐSÉGEKÉRT UGORJ A LAP ALJÁRA.

Írás és Újságírás

Mesét ötéves korom óta írok.  Hét regényem jelent meg idáig nyomtatásban.
Mandralínia, a harcosok földje című kisregényem első kötetéből musical született.  Nyomtatásban megjelent egy angolból részben általam fordított magyar-maori és magyar-kecsua indián szótár, Kozsdi Tamás felkérésére.

Tizennégy évesen egy városi diáklap főszerkesztőjévé választottak, tizenöt évesen pedig “befogadott” a “felnőtt sajtó” világa, azóta rendszeresen publikálok (interjúk és portrék százai, riportok, tudósítások, színházi kritikák). Tizenhat évesen elnyertem országos pályázaton Az Év Diákújságírója címet, egy Faludy Györggyel és verseinek előadójával, Szabados Ambrussal készített interjúval. 1996. óta dolgozom – kisebb szünetekkel – újságíróként, a legkülönbözőbb típusú lapoknál, magazinoknál tanultam a szakmát, és évekig szerkesztőként is kipróbálhattam magam.

Újságírást tanítani tizenhat évesen kezdtem, a miskolci Városi Pedagógiai Intézet felkérésére: egy diákcsoportot volt szerencsém felkészíteni – saját kidolgozású módszerrel – a lapkészítői és újságírói munkára. Az előadássorozat látogatottsága folyamatosan nőtt, egy idő után 60-80 fő jelent meg érdeklődőként egy-egy alkalmon (köztük egyre több felnőtt is). Ajánlatot is kaptam e módszer bemutatására tankönyv formájában, de sajnos pénz hiányában meghiúsult a terv. Kamaszként és fiatal felnőttként a rádiózás világa is megtalált.

Tanulás és Tanítás

A gimnázium utolsó évével párhuzamosan végeztem el egy újságíró akadémiát, majd felvételt nyertem a Miskolci Egyetemre, ahol magyar szakos pedagógusként diplomáztam, 2003-ban. A zsámbéki főiskolán drámapedagógus képesítést szereztem, és e terület annyira inspirál, hogy azóta több kiegészítő képzést végigjártam, a szakvizsgát letettem. Néhány évig elsősorban alsó tagozatos gyerekekkel és kamaszokkal foglalkoztam drámatanárként, ám kidolgozva saját módszeremet egyre inkább megtaláltak a felnőttek is: drámaalapú újságírói-írói és személyiségfejlesztő tréningeket, táborokat tartottam, és tartok a mai napig számukra. Dolgoztam kollégiumi nevelőtanárként, színészmesterség-tanárként, médiapedagógusként. Pályám számomra kedves időszaka, amikor rendszeresen drámaalapú irodalomórákra, színháztörténeti foglalkozásokra hívtam tizenéveseket és a témára nyitott felnőtteket.
A 
Fénypont Kreatív Műhelyt  Csáti-Ersók Péterrel indítottuk útjára tizennégy évvel ezelőtt, a vállalkozás 2007-re közhasznú alapítvánnyá nőtte ki magát. Ma a legtöbb megmozdulás a Fénypont keretein belül zajlik, de meghívásoknak is boldogan teszek eleget, országszerte. Évekig “futott” Miskolcon a Kávéházi Esték című sorozat, amelynek programszervezője, háziasszonya voltam, és amely megannyi jeles alkotót, példaértékű személyiséget mutatott be a közönségnek.
Miután időközben diplomát szereztem mentálhigiéniai prevenciós specialistaként, “jogosítványom” lett arra, hogy hivatalosan is felvállalhatom utam jó ideje leghangsúlyosabb részét: pszichológiai, önismereti és ezoterikus előadásokat, workshopokat tartok az érdeklődőknek.
Álmom megvalósítani egy nagyszabású oktatási programot, amely tizenhat éves korom óta érlelődik, fejlődik bennem, és amelynek elemeit ma már foglalkozások keretein belül osztom meg a hozzánk fordulókkal.
Nagy ajándék volt számomra, hogy kapcsolódhattam Szepes Máriával, és előadója lehettem a Természetgyógyász Fesztivál 15. Ezoterikus Fesztiváljának. 
Életem fontos iránya a mesékkel és a szimbólumokkal való foglalkozás, a karakterológusi tevékenység, illetve az ősnépek spiritualitásával való foglalkozás. A maorikkal való különleges kapcsolat hívta be az életünkbe Imre Vallyon Új-Zélandon élő lelki tanítómestert. Főiskolai szakdolgozatomat is a meditáció témájában írtam, e módszert hatékony segítségnek tartom az öngyógyítás-önfejlesztés útján. Elsődleges irányultságom jelenleg a női minőség kibontakoztatásának elősegítése, amelynek kiegészülése a Fénypont Meseközpont.
Számtalan riportot, nyilatkozatot adtam már a felsorolt témákban – helyi és országos médiumoknak (pl. Kossuth rádió, M1, tv2, Szent István Rádió, Nők Blikk)
Egy ideje leginspirálóbb feladatomnak tartom kislányom felkészítését az életre.

viragMEGJELENT KÖNYVEIM:
– Napló az örökkévalóságról – 2000., 2002.

– Holdfogyatkozás – KUK Kiadó – 2005.
– A tengeren is túl – 2006.
– Lélek-Forrás – 2007.
– Mandralínia, a harcosok földje – 2009. (Még kapható)
Átölelem a félelmeimet. Emberi párbeszéd az Új Kor hajnalán – 2011. (Az internetről ingyenesen letölthető.)
– Mandralínia, a harcosok földje 2. – 2016. (Még kapható)
Magyar nyelvű elbeszéléseim: Várakozás és Delfinfiú

A Mandralínia c. kisregényből musical készült.
Ízelítőként, néhány dal a musicalből:
Zeneszerző: Barta Ildikó
VARÁZSDAL (Énekli: Barta Ildikó)
VIRÁGÉNEK (Énekli: Barta Ildikó)
HOL JÁRSZ, NAGYAPA? (Énekli: Vágó Zsuzsi)
ANNA ÉBREDÉSE
(Énekli: Vágó Zsuzsi, Veréb Tamás)
A honlapon a riportok is megtekinthetők, meghallgathatók.
A legfrissebb tv-INTERJÚ (Barta Ildikó, Gergácz Veronika, Szabó Virág)

Virág BLOGJAI: VIRÁGZÁS és FICÁNKA

Néhány olvasói visszajelzés: “A Mandralínia maga a csoda. A gyerekeimnek vettem meg, és mindhárman sokadszorra olvassuk. Határozottan azt érzem, hogy miközben elringat a történet, ébreszt és gyógyít is. Köszönöm”… “Nagyon erős spiritualitás van benne, gyerekmesébe ágyazottan. Be kell vallanom: Sugár Annában magamra ismertem. Így, felnőttként is. Segít a könyv rendbe tenni az életemet”… “Középkorú férfi vagyok. Azért vettem meg a könyvet, mert Virág írásait szeretem. Nem hittem, hogy egy mese ébreszt rá arra, hogy változnom kell, de így történt”… “Alig várom, hogy a musical is megvalósuljon… Harmadszor olvasom a könyvet, de még mindig hatást gyakorol rám. Minden gyerekkel és felnőttel elolvastatnám…”… “Szeretem az összes hőst. Mindegyikben meglátom magam. A kislányom harmadszor olvassa, én másodszor. Mindig új válaszokat hoz… Valami van ebben a könyvben, amire szükségünk van…”…”Gyógyítja a belső gyermeket… Köszönöm”. “Magamra ismertem Anna történetében. És ezzel a szembenézéssel egy időben megtörtént a csoda: változni kezdtem. Belül és kívül is.” “Egy hétig sírtam, amikor a könyvet olvastam. Mélységesen megindító és igaz.” “Imádom! Nem tudom, meddig kell még várni a második részre, de itt és most kijelentem: az első vásárlója leszek… Hajrá!”
– Átölelem a félelmeimet. Emberi Párbeszéd az Új Kor hajnalán című kisregény “Elgondolkodtató, mélységeket magában hordozó írás. Izgalmas és érdekes, segít újabb kérdéseket feltenni” (FELDMÁR ANDRÁS) “Első olvasásra darabjaimra tört. Másodjára segített egy másik minőségemben felépíteni önmagam. Gyűlöltem, majd megszerettem, most meg imádom… Nagyon erős tükör…”… “Virág minden megjelent írását ismerem – ez más, mint az eddigiek. Nem tündérmese, hanem szigorú ébresztő, de tele fénnyel, szeretettel és reménnyel… Sokat jelent az Utamon, hogy olvashattam”… “Mindenki olvassa el… segít megváltoztatni az életet…”… “Őszinte, nagyon is az. Ezért tud fájni, de közben emel is.”… “Erő van benne és szív. Ajánlom többször is elolvasni – nekem mindig újat hoz…”

VALLOMÁSOK: „Igyekszem tanulni mindenből, majd továbbadni azt, amit a lelkem mélyén is megéltem, és elfogadtam építő megoldásként ezekből a tanulságokból. Számomra ettől (is) nagyszerű az élet”. (csszabovirag)
„Amikor az ember ír, minden álma testet ölt egy másik valóságban. A látomásból lett szavak aztán olyan síkra vezetik a befogadót, amely fizikai szemmel nem látható, érzékszervekkel nem tapintható – amelyet megfogni, és értelmezni csak az igazságra szomjas, emlékezni kész lélek képes”. (csszabovirag)

Facebook-oldalak: Fénypont Kreatív Műhely Közhasznú Alapítvány, Gyógyító Mese, Tündérképző
Kérlek Benneteket, támogassátok azzal tevékenységemet, ha idéztek az oldalunkról, a blogokból – jelöljétek meg a forrást.

AMIVEL VIRÁGOT MEGKERESHETED: 

  • DRÁMA-ÉS MESEFOGLALKOZÁSOK GYEREKEKNEK
  • ELŐADÁSOK A MESÉRŐL, A MESE FONTOSSÁGÁRÓL PEDAGÓGUSOKNAK, SZÜLŐKNEK
  • ÍRÓI ÉS ÚJSÁGÍRÓI KÉPZÉSEK GYEREKEKNEK ÉS FELNŐTTEKNEK
  • NŐI ÖNGYÓGYÍTÁST SEGÍTŐ TRÉNINGEK NŐKNEK ÉS KAMASZLÁNYOKNAK
  • FONÓK ÉS NŐI WORKSHOPOK, MESE-WORKSHOPOK ANYÁKNAK ÉS NAGYANYÁKNAK
  • GYÓGYÍTÓ ÍRÓI ÉS MESE-TRÉNINGEK, WORKSHOPOK MINDEN KOROSZTÁLYNAK

INFORMÁCIÓ: A FÉNYPONT GYÓGYÍTÓ MESE – KÖZPONT HONLAPJÁN (FEJLESZTÉS ALATT)
FIGYELEM! INTERAKTÍV HONLAP KÉSZÜL, SZÁMTALAN PRAKTIKUS INFORMÁCIÓVAL, SEGÍTŐ ANYAGGAL SZÜLŐKNEK, PEDAGÓGUSOKNAK

VIRÁG személyes e-mail címe: szabovirag999@gmail.com
Szervezési és egyéb kérdésekben Hyross Katát keresheted. fenypont.hyrosskata@gmail.com