Eszmélés

child-thinking

Eszmélés

Egy ideig ringathatja illúziókba magát az ember, elhitetve saját elméjével, hogy a külvilág a felelős a szenvedéseiért. Projekciói mentén egyre több ellenséggel gyarapodik így az élete, miközben a belső ostor fülsértően pattogtatja: “a világ  fájdalmas, igazságtalan hely, amit lehetőleg túl kell élni… szegény, tehetetlen áldozata vagyok ennek a romlott világnak…”.
Aztán – általában katarzis vagy inspiráció hatására -, ha elkötelezett mélyüléssel, és nemcsak divatirányzatok hullámaira ráfeküdve, elindulunk az önismereti úton, az ébredezés is kezdetét veszi, és egyre inkább rálátunk: a világ csak azt tükrözi, ami bennünk van.
Lehet szembeszállni ezzel az igazsággal. Mégis, bölcsebb teret adni neki, hogy bizonyíthasson: alakítsunk hozzáállásunkon egy régóta nem működő helyzetben, kapcsolatban, és megtörténik a varázslat.
Mindaddig ugyanis, amíg kényszeresen megváltoztatni akarjuk önmagunkat és egymást, nincs és nem is lehet más, csak háború az elvárások sortüzében. Abban a meglepő pillanatban azonban, amikor rávirágoztatjuk a másik emberre szívünket, megadva neki az esélyt, hogy olyan legyen, amilyen éppen lenni tud – a transzformáció kezdetét veheti. Ez a női energia gyógyító erejének kulcsa. A megengedő, befogadó, szemlélődő, gömbölyű figyelem… az egyetlen, ami az ólomból kiszeretheti az aranyat. Ezen a ponton pedig ráeszmélünk: a szeretet valóban az egyetlen mód és lehetőség a tartós gyógyulásra, a szabadulásra a múlt sérelmei alól.
A tudatosság azt jelenti, hogy játsszunk, kalandozunk az élet hozta élmények mentén. Ha szembejön egy esemény, rácsodálkozunk, és kiolvassuk tanító üzenetét, majd mindennapjainkban is elültetjük tanulságait. Elfogadjuk azt is, ha hibázunk, tévedünk – mert tisztában vagyunk azzal, hogy a fejlődés útja ilyen: tapasztalásalapú, és nem is lehet más. Elméletekkel, filozófiai felismerésekkel még soha, senki nem váltotta meg a saját világát. Tettek kellenek – amelyek mélyén táptalajként ott a gondolat és az érzelem. Ha ezeket megtisztítjuk, egyre fényesebbé tesszük – haladásunk a boldogság felé egyre áramlóbb és egyértelműbb lehet.
(csszabovirag)