A Fénypont Kreatív Műhely az elmúlt évtizedben számtalan programot megvalósított annak érdekében, hogy lehetőséget biztosítson a jobb közérzetre, a mélyebb önismeretre, a szebb környezetre és egy kívül-belül tisztább világra vágyóknak a fejlődésre, az összefogásra – miközben munkatársai is szorgalmasan járják önismereti útjukat, folyamatosan tanulva, tapasztalva, képezve magukat. Ők  ezúton is köszönik a támogatásokat, a segítő tetteket és a biztató szavakat mindazoknak, akik részt vesznek mindennapjaikban, vagy megtisztelik őket az általuk szervezett programok látogatásával.

(A kép a Fénypont Központ megnyitóján készült, 2015-ben – (jobbról balra): Hyross Kata, Váradi Krisztina, Paul Mann, Csáti-Ersók Péter, Ficánka, Szabó Virág, Gergácz Veronika)

Fogjunk Össze Egy Jobb Világért! – mert csak EGYÜTT sikerülhet…

kreat MINDENNAPOK A MŰHELYBEN

A Műhely házigazdái olyan megmozdulásokat kezdeményeznek, amelyekre épp inspirációt éreznek önmagukban. Vallják, hogy a belső kreativitás “szelencéjének” kinyitásával, az alkotó energia áramoltatásával bárki Varázsolni tud – teszik ezt ők is, nap mint nap. Így bővül egyre repertoárjuk, amelyet tapasztalati tudásuk által építenek fel – és ezzel ösztönöznek másokat is arra, hogy összefogásban velük, létrehozzanak valami Szépet a Világ számára, ezzel is támogatva az emberek Önmagukra és Egymásra találását.
A “spiritualitás skatulyájába” semmiképpen nem zárnák be magukat és műhelyük tevékenységi körét sem (ahogyan mindenfajta “dobozolás” távol áll tőlük) – az Alkotó, Szabad, Fejlődő Emberben hisznek, és az  Útban, amelynek a megfogalmazása (szerintük) ezerféle lehet.

facebook-shared-photo-albumsMÚLT-FELVILLAN(T)ÁSOK

Az elmúlt másfél évtized minden egyes élményét megosztani lehetetlen – ezért csak egy summázatra, és néhány mosoly-felvillan(t)ásra vállalkoznak a “házigazdák” azok számára, akik referenciára, vagy élménybeszámolóra vágynak tőlük.

A fénypontosok mögött számtalan megvalósult program áll – a résztvevők száma több száz főre tehető, a korosztályok változatosak. Saját szervezésű megmozdulások és meghívásokra való reagálás egyaránt van közöttük. A fő helyszín jó ideje Budapest, de országszerte bemutatkozott már a csapat különféle rendezvényekkel (pl. Debrecen, Szeged, Miskolc, Soltvadkert, Biatorbágy, Piliscsaba, Pilisszentkereszt). Hiteles visszajelzéseket a  programokról ennek az oldalnak az alján lehet olvasni.

indiai_főzés“Az évek során több alkalommal néhány napos alkotói vagy női, öngyógyító programot is megvalósítottunk, erdei környezetben, és táboros előadás-meghívásoknak is rendszeresen eleget teszünk (pl. Etka-jóga táborok, gyerektáborok).  Fontosnak tartjuk, hogy tehetséges, ám anyagilag rászoruló személyeket rendszeresen támogassunk ingyenes vagy kedvezményes részvétellel, továbbképzési lehetőségekkel – így a másfél évtized alatt támogatottjainak a száma több mint száz fő. Rendszeresen szervezünk ingyenes, vagy jelképes hozzájárulást kívánó programokat is azok számára, akik másként nem tudnának ellátogatni őket segíteni, ébreszteni tudó rendezvényekre.

A környezet védelmét szintén fontosnak tartjuk, több ízben szerveztünk kulturális élménnyel és piknikkel gazdagított szemétszedést, forrástisztítást.
Első nagyszabású megmozdulásunk egy Békejel este volt, meditációs programokat azóta is hirdetünk.

IMG_3155_lÁllandó társszervezői vagyunk a Magyar Musicalekért Alapítványnak, amely a Virág kisregényéből, a Mandralíniából született musical estjeit szervezi. Ugyanígy tartunk ingyenesen látogatható könyvbemutatókat, inspirációs kulturális esteket.

Megannyi kulturális est (pl. pantomim, színháztörténeti este, mese-est) megvalósítása áll mögöttünk. Másfél évig tartó sorozatunk volt a miskolci Kávéházi Esték, amely számos értékes művészt, alkotót, gyógyítót mutatott be a közönségnek hónapról hónapra.

Virágnak önismereti blogbejegyzéseit  naponta írja, több száz követő örömére. Egy anya-blogot is indított Ficánka-néven, amely gyermeknevelési kérdéseket jár körbe; illetve számtalan cikket ír a Fénypont-honlapokra, a mese fontosságáról életünkben. Több meséje, novellája ingyenesen elérhető honlapunkról, két nyelven.
Internetes magazint működtettünk, inspiráló interjúkkal, cikkekkel. Indítottunk ingyenes női öngyógyító és alkotói e-tanfolyamokat, amelyeket több ízben kellett megismételnünk a nagy érdeklődésre való tekintettel (becslések szerint kb. 150 nő vett részt a kezdeményezésben).

_MG_7251_lPéternek több ízben volt fotókiállítása az elmúlt években, képeinek egy része megtekinthető az Interneten. A zene is megjelent a Fénypont életében Péter által – szabad tánc, zenés meditáció -, ezek mind a tevékenységek repertoárját gazdagítják. Péter korut ábrázoló fotójához kommentár: óriási sikerrel vittük országos “turnéra” az Új-Zélandról és a maorik szakralitásáról szóló fényképes úti beszámolónkat. Az új-zélandi fotók megtekintése.
Több működő műhelyünk született az elmúlt években, oktatási programunk is folyamatos kidolgozás, fejlesztés alatt van, amelyhez önkénteseket szívesen fogadunk.
A közeljövőben konferenciák és fesztiválok megrendezésére készülünk – mese témakörben.
Már a múltban is foglalkoztunk vele, de a jövőben igyekszünk nagyobb hangsúlyt fektetni rá: ez pedig az EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD, egészségkonyha témája.

TÖRTÉNETÜNK KÉPEKBEN

Első Internetes Magazinunk, a FÉNYHORDOZÓK archív számai ma is elérhetők, tartalmas interjúkkal:
EGYÜTTÉLÉS
SZÉPSÉG
ARCOK ÉS ÁLARCOK
ÉLETERŐ
JÓ ÉS ROSSZ
Köszönet minden Szerzőnek az egykori közös élmény-munkáért.

DSC02413HANGULATKÉPEK néhány rendezvényünkről, villanásszerűen:
FESTŐTÁBOR Brungelné Kálmán Mária vezetésével
DRÁMATÁBOR
REGÉNYÍRÓI TÁBOR
BÉKEJEL
Kávéházi Esték képekben:
Baranyi László színművész
Brungelné Kálmán Mária festőművész
Szabó György füvesember
Káposztáné Borsi Erzsébet Etka-jóga oktató
Jeszenszky István zenész
Péva Ibolya színművésznő
Heiszmann Ildikó bábművész
Makranczi Zalán színművész
Fénypont a Fénypontban
Vida Péter színművész
Szívből köszönjük a meghívott vendégeknek az inspiráló részvételt…
ÉS…
Szemétszedések Egy és Kettő és… hála az együtt-áramlásért, minden résztvevőnek…
Fénypont Találkozó

VISSZAJELZÉSEK résztvevőktől

boldogNői öngyógyítás témájában:

“Sosem hittem, hogy egy női program ilyen hatással lehet rám. Megértettem, belülről, hogy Nőnek lenni ajándék”.
“Még egyszer sem jutott eszembe a méhem, igazából szégyelltem minden női megnyilvánulásomat. Ma rácsodálkoztam saját szépségemre, ilyen még nem volt”.
“Nőgyógyászati műtétre készültem, az orvossal már kitűztük az időpontot. Részt vettem Virág tanfolyamán, és egy erős blokkom kioldódhatott: két nappal később tünetmentes voltam, és a doki meglepetten mondta le a műtétet…”
“A Női Lét csoda. Ezt ennyire intenzíven még nem éltem meg, mint a Fénypontnál. Imádtam a program minden pillanatát…”
“Szerelembe esni önmagammal nagyszerű érzés. Ajánlom mindenkinek…”
“Bár hamarabb találkoztam volna ezzel a lehetőséggel… Olyan önbizalmat kaptam, ami rám fért volna a volt házasságom időszakában… akkor most nem lennék egyedül. De már azt is érzem, van remény, hogy újra társra találjak, mert igenis vonzó nő vagyok. A program után valahogy mást mutat a tükör, és ez fantasztikus…”
india“Minden nőnek és minden kamaszlánynak előírnám, hogy vegyen részt Virág női programjain… Megváltoztatják a hozzáállásunkat önmagunkhoz, saját nőiségünkhöz, és ez igencsak ránk fér…”
“Ma először ajándékként gondoltam a menstruációmra…”
“Nagyon nehéz volt szembenézni azzal, hogy ami ma itt elhangzott, azt egykor mind éltem… és ma nem… Köszönöm az emlékeztetőt, azt hiszem, készen állok visszatalálni Önmagamhoz…”
“Én ma a táncot fedeztem fel, Önmagamban…”.
“Lehet, hogy mégis értékes vagyok? Ezt ma megéreztem… Nem lesz könnyű a változás, de igyekszem…”
“Önszerelem és Világszerelem – ezt ragyogja, ezt tanítja Virág – inspiráló példaként. Hiszem, hogy sikerül nekem is…”
“Voltak kemény pillanatok, szembesülések önmagammal. De mégis, repülök. Annyira tömény volt, hogy halálosan elfáradtam – mégis, boldog vagyok…”

ferfiFérfi öngyógyítás témájában
“Nem gondoltam volna, de itt megnyílnom – nemcsak könnyű, de jóleső is”
“Minden alkalommal mélyen elgondolkodtat… egy-egy Virágnál megvitatott kérdés még van, hogy hetekig, hónapokig foglalkoztat…”
“Úgy kell ez a Férfikör, mint egy falat kenyér…”
“A mai alkalommal rájöttem, hogy nem szükségszerű a szenvedés – változtathatok is”
“Felüdülés és hasznos válaszok…”
“Annyit vártam, hogy legyen egy Férfi-program is végre. Megérte várni – itt vagyok, és remekül érzem magam…”
“Sosem hittem, hogy a férfilét ennyire összetett. És ennyire nagyszerű…”
“Minden nap jönnék…”

facebookPárkapcsolati témában

“Ma leesett végre, hogy miért ment tönkre eddig minden kapcsolatom. Innen már könnyű lesz változtatni.”
“Humoros, szívnyitó és ébresztő… Virág olyan finoman és lélekemelően tanít, hogy az embernek megnő a kedve az élethez”
“Soha életemben nem hallottam ehhez hasonló inspiráló előadást. Köszönöm.”
“Virág előadásain az Élettel emelkedem Szerelembe…”
“Szenzációs. Bár iskolában tanították volna ezt nekünk, akkor nem tékozoltam volna el több évtizedet a ballépéseimmel, és ma boldog párkapcsolatban élnék…”
“Sikerülhet – ezt mutatta meg nekem ma Virág. Hiszek neki…”
“Virág szavait hallgatva nemcsak a szívem nyílik ki, de hinni kezdek a lehetetlenben is…”
“Ha a párkapcsolat lehet ennyire szép, akkor vágjunk bele!”
“Sok választ kaptam és még több megerősítést. Jó, hogy néha emlékeztetnek arra, hogy merre érdemes indulni azért, hogy végre önmagunkra találjunk. Ajánlom a Fénypont előadásait, programjait mindenkinek”.

german-grimmMese témában

“Még soha, soha nem voltam ilyen boldog”
“Már régen elfelejtettem, hogy a mesék ennyire szenzációsak, amikor megismerkedtem Virággal és az előadásaival. Azóta minden napra egy mese, és valahogy könnyebb az életem…”
“Amióta először megfordultam Virág egyik mesekörén, olvasok. Sokkal kiegyensúlyozottabbnak érzem magam így. Karácsonyra minden családtagom mesekönyvet kapott, hátha ők is rászoknak…”
“A mese maga a csoda. Nem gondoltam volna…”
“Mindenki meséljen – ezt kívánom a világnak”
“Mélységes mély önismeret – alakítják át az életemet a történeteim…”
“A meseterápia Virággal szó szerint megmentett… Nem ragozom, ez a módszer több mint varázslat. Leírhatatlan csoda!”
“A mesehősök tanítanak. Imádom. Bár mindenki visszatalálna a mesékhez… Sokat javítana a világon…”
“Mesét írni? Én? Ma sikerült, és kacag a bennem élő gyermek. Varázsoltam!!!”
“Kedves Virág! Idén három alkalommal vettem részt az általad szervezett meseírói napokon. Szeretném megköszönni Neked ezt a fantasztikus lehetőséget. Álmomban sem gondoltam volna, hogy a mesék ennyi csodát rejtenek. Minden alkalommal újra és újra ámulatba esek. A meséken keresztül új nézőpontokból ismerhettem meg önmagam, és az engem körülvevő világot, embereket. Miért fontos, hogy egy nő néha gonosz boszorka legyen? Miért fontos, hogy a királyfi – ha kényszerből is- átvágjon a sötét erdőn? Rengeteg titok és csoda, melyekről lerántottad a leplet. Egyre jobban értem és érzem azt, hogy miért és hogyan gyógyítanak ezek a mesék. Ami viszont még nagyobb ajándék számomra: a tanfolyamok alatt megnyílt bennem valami. Mikor megírtuk az első meséinket valami felszakadt. És azóta is, bizonyos időnként megjelenik nálam egy-egy mese. Jön és kéri, írjam le. És ezek a mesék természetesen mindig összekapcsolódnak az aktuális élethelyzetemmel. Beléjük feledkezek, és mire megszületnek azt veszem észre, hogy kicsit én is újjászülettem. Gyógyultam. Ez egy óriási ajándék, egy csoda. Szinte elhinni is alig tudom mikor visszaolvasom őket: Ez a mese tényleg az én kezem alatt született? Köszönöm ezt a lehetőséget. Remélem a jövőben minél több asszony, lány, fiú és férfi válik nyitottá, kíváncsivá erre a világra. Mert a mese egy kincs, ami arra vár hogy felfedezd! Köszönettel: Krisztina”

creativeAlkotó-kreatív témában

“Az írás meggyógyított, köszönöm”
“Sosem éreztem még ennyire termékenynek magam. Nem is hittem abban, hogy képes vagyok alkotni. A szárnyaim nyíltak ki a Fénypontnál, és bebizonyosodott, hogy tudok repülni”.
“Nyolcvan évesen elkezdeni? IGEN! Sosem késő…”
“Ha nem kezdek el alkotni, és nem épp a Fényponttal találkozom, talán teljesen elveszítem önmagam. Megmenekültem, és azóta állandóan alkotok, nem tudok leállni, és ez nagyon boldoggá tesz…”
“Azt hiszem, függőségem alakult ki: minden napomat a Fénypontnál tölteném. És nem bánom… szerintem ez normális – mert itt nagyon jó lenni…”
“Itt annyi figyelmet és szeretetet kap az ember, hogy a szárnyai akarata ellenére is kinyílnak”
“Egy hely, ahol végre azt érzem, tisztelnek, becsülnek, elfogadnak és kíváncsiak arra, amit tudok… Jó érzés.”
“Csoportban alkotni – sosem hittem, hogy ez ennyire jó…”
“Túl meleg volt, és az elején úgy éreztem, semmire nem vagyok képes. Sikerült meggyőzni az ellenkezőjéről, és mától alkotó embernek nyilvánítom ki magam. A Fénypontnál nemcsak a technikák átadása profi, de a szív is felmelegszik, na meg önbizalmat kap az ember… Terápia, én így nevezem, pedig valójában csak önfeledt alkotói öröm… Mégis többet jelent, mint az általam látogatott megannyi gyógyító kezelés…”
colors“IMÁDOM! Csupa nagybetűvel… Még, még, még!”
“A dráma? Sose hittem, hogy valami ennyire életre kelthet engem…”
“Alászállás és felemelkedés. Főnixé tett a drámaműhely”.
“Dráma? Na, ez az, amiből sosem elég… Köszönöm, Fénypont!”
“Radnóti-óra, Virággal. Utaztam érte két órát. Hogy megérte-e? Ehhez hasonlatos, szépséges kalandban nem volt még részem…”
“Végigsírtam az órát, miközben a szívem mindvégig nevetett… Nem tudom, mi ez, de most olyan, mintha lebegnék… pedig nagyon kimerítő volt a nap.”
“Alkotni kell. Nincs mese. Meggyógyít és önbizalmat ad. Irány a Fénypont! – kívánom mindenkinek”
“Ez döbbenetesen jó volt…”
“A játékot, a játékosságot hozta vissza az életembe a Fénypont…”
“Őrületesen kreatív, amit itt kapunk, és mindig más… Zseniális.”


tancTánc, zene, meditáció témában

“Életem legmélyebb meditációja”
“Csönd… és ÉN, karomban a belső gyermekemmel, ringatózva. Csodálatos!”
“Minden hétre kellene egy szabad tánc Péterékkel, mert ez maga az Oázis!”
“Szükségem van rá, kétségtelen. Jó, hogy eljöttem.”
“Én? Táncolni? Soha. De elcsaltak. És szuper volt. Egy hétre feltöltött…”
“Varázslat, amit a fénypontosok művelnek. És én, a segítségükkel.”
“Szív, szív, szív… itt minden olyan fényes… én is annak érzem magam, ami ritka”
“Profizmus, kedvesség, odaadás. Minden, amire egy embernek szüksége lehet, hogy hazataláljon. Virág és Péter nagy segítőink ebben.”
“Szeretek táncolni, de ez több volt annál… Mélységes mély, felemelő belső utazás…”